YES! Het is tijd om de winter vaarwel zeggen. De lente start vandaag! Jipie 🙂  Hoe komt het toch dat we – over het algemeen – die winter met gemak ‘loslaten’Fascinerend, niet? Kunnen we dan toch gemakkelijker loslaten dan dat we dachten 😉  

Toch is het net nu goed om even bewust stil te staan bij wat de winter je bracht. 
Dit zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen: 
Wat heeft de winter me gebracht? 
Waarvoor kan ik de winter dankbaar zijn?  

Als ik terug blik, denk ik aan donkerekorte, frisse dagen. Hoewel fris? Het viel wel mee vond ik 😉 –  Het was snel donker en mysterieus mistig met weinig beweging op straat. We zaten allemaal lekker warm en knus binnen. Te cocoonen 🙂 Echt koud is het niet echt lang geweest, maar er is wel sneeuw gevallen en ik denk met veel plezier terug aan ‘onze sneeuwman’ en het sneeuwballengevecht. 
Heb jij er één gemaakt of een sneeuwgevecht gehouden? 

Maar vandaag ligt die wintertijd achter ons. De natuur ontwaakt en maakt zich op voor een nieuwe start. Dat is al even onzichtbaar bezig. Denk maar aan de sapstromen die in de bomen op gang zijn en die ook – in figuurlijke zin – door je lichaam aan het stromen zijn.  

De bloesems en ontluikend groen maken de lente meer en meer zichtbaarDe dennenappels laten zich vallen en verspreiden hun zaadjes. En de zon, die komt zo nu en dan lekker schijnen. Heerlijk! Ik vindt het zeer fijn om die warme zonnestralen op mijn gezicht en op mijn hele lichaam te voelen.  

In de Qigong staat de lente voor het element hout en de kleur groen. De emoties die hiermee verbonden zijn, zijn boosheid en gelukzaligheid of happiness in het Engels – klinkt naar mijn gevoel mooier 🙂 

“There’s no way to happiness, happiness is the way” 

De bijbehorende organen zijn de lever, gal en ogen. Maar laten het nu net deze organen zijn die het in onze huidige moderne tijd zwaar te verduren hebben. Denk maar aan het stijgend aantal mensen met visuele en gal problemen of de uitwasemingen van ten top gedreven geweld.
Niet geuite emoties zijn vaak aanleiding tot ziektes. Positief omgaan met bijvoorbeeld boosheid of deze emotie op een positieve manier uiten, is voor velen – mezelf inclusief – een uitdaging. 

Enkel als we de levensstroom toelaten, kunnen we tot bloei komen. Net zoals de boom de sapstroom laat stromen en op die manier nieuwe blaadjes vormt. 
Stel dat de boom de sapstroom zou tegenhouden om de één of andere reden, ja, dan blijft hij dor…

Toch is dit wat we meestal onbewust doen. Met belemmerende gedachten over deze emoties ontwikkelen we innerlijke stress en gaan we in weerstand en dat zorgt voor blokkades in ons lichaam. Hierdoor kunnen de emoties niet ten volle stromen.  

Wat kan je doen? 

Je emoties herkennen, je er bewust van worden, is een eerste stap.
Deze vragen kunnen helpen:  

  • Ben ik er voor mijn emoties, voor mijn boosheid? 
  • Erken ik ze in de eerste plaats? 
  • Wat is mijn overtuiging m.b.t. deze emotie? 

Het tegengif van een blokkade is beweging. 
Je lichaam in beweging brengen, zoals de wind de bomen in beweging brengt, is een volgende stapZo kan je je lichaam bv. schudden of bouncen’ zoals we zeggen. 

Of je kan je hele lichaam ook ‘cuppen’ of bekloppen, je hoofd, armen, borst, bekken, rug, je nieren, je benen. Of je hoofd letterlijk laten hangen, tussen je benen, zodat je ook de achterkant van je benen stretcht en dat je de gedachten uit je hoofd kan laten glijden richting de aarde. 

Dit is een begin. Wil je meer leren hoe je positief kan omgaan met negatieve emoties?  

Check dan of de workshops “E-motie is energie in beweging” iets voor jou zijn.  

Je leest er HIER meer over.