In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de herfst verbonden met het METAAL element.
Het is een tijd om oude energie los te laten en mee te gaan met de flow van de dag.
Het vraagt om moed om wat je niet langer dient in je leven los te laten.

Het kan helpen om iets te visualiseren dat metaal voorstelt zoals een bijl of een zwaard waarmee je dingen kan doorhakken of doorsnijden. Wat wil jij loslaten dat je niet langer dient?

De organen die bij het metaal element horen zijn de LONGEN (yin) en de DIKKE DARM (yang). Gezonde longen zijn moedige, trotse en tevreden longen. Gezonde darmen laten gemakkeluck los.

Tip 1:

Ga lekker op ochtendwandeling. Verbind jezelf met de natuur in je en rondom je. Voel het hier en nu moment.

Het kan zijn dat er oud verdriet opkomt vanuit je longen. Verwelkom het. Het is een ideale periode om deze emoties en gevoelens helemaal toe te laten, te transformeren en los te laten.

Tip 2:

Kleed je lekker warm aan wanneer je naar buiten gaat. Bescherm je nek, je hoofd en je lichaam met extra lagen en aangepaste kledingstukken zoals een sjaal, trui, muts en warme jas want door stevige winden, koudere temperaturen en meer regen kunnen er blokkades opkomen.

In deze tijd van het jaar zakt de energie van de zomer – het vuur element – nu meer en meer naar de aarde, naar de wortels. De energie in de natuur wordt in de herfst meer yin om ten slotte in de winter helemaal tot in de aarde te zakken om te overwinteren.

Tip 3:

Drink voldoende warme dranken. Het drinken van gemberthee en andere kruidenthees zijn zeer ondersteunend in deze tijd van het jaar. Warme groentesoepen zoals heerlucke pompoensoepen zijn eveneens lekker verwarmend in de herfst.

 Breng ook warmte in je voeding met stoofpotjes vol herfstgroenten en heerlucke warme nagerechten met herfstvruchten zoals appels en peren.  Wat dacht je van appeltaart, crumble, appelmoes etc. ?

 

De herfst is niet meteen de ideale periode om nieuwe grote projecten op te starten en veel denk of overwerk te maken. Het is eerder een tijd om te vertragen, te verstillen, te voelen, te mediteren en meer en meer te ontspannen. De natuur nodigt ons telkens weer uit om te leven op haar ritme en dat van de seizoenen. Alles heeft zijn unieke ritme. Ook wij. Mee bewegen met het zon- en maanlicht. Tijd om te herbronnen en de nierenergie op te laden.

Tip 4:

Neem voldoende rust en tijd voor zelfzorg. Ga al ‘s vroeger slapen en blijf langer slapen.

Tip 5:

Doe dagelucks 20 minuten qigong die de longen en de dikke darm stimuleren. Focus op een yinne manier van zijn en denken, op rust, kalmte & loslaten zodat je lichaam, geest en ziel weer in balans komt.

 

Samenvatting elementen herfst:

  • Metaal: element
  • Kleur: wit
  • Emoties: verdriet (oud), tevredenheid, moed, trotsheid
  • Organen: longen en dikke darm
  • Focus: op kalmte, loslaten, flow, hier en nu, ademhaling, warmte, lichte beweging