Deze teksten komen uit het boek van Thich Nhat Hanh “Omarm je woede” Deze teksten vind ik zeer inspirerend en praktisch van aard. Ik hoop dat ze jou ook inspireren.

Heb je interesse in dit boek? Klik dan op de foto of op deze link.

De beoefening van geluk

Gelukkig zijn staat voor mij gelijk aan minder lijden. Als we niet in staat zouden zijn de pijn in onszelf te transformeren, zou geluk niet mogelijk zijn.

Veel mensen zoeken naar geluk buiten zichzelf, maar het ware geluk komt van binnenuit. Onze cultuur tracht ons wijs te maken dat geluk samenhangt met het hebben van veel geld, veel macht en een hoge maatschappelijke positie. Maar als je goed kijkt zul je zien dat heel veel rijke en beroemde personen niet gelukkig zijn. Velen van hen plegen zelfs zelfmoord.

De Boeddha en de monniken en nonnen van zijn tijd bezaten niets anders dan hun drie habijten en een kom. Maar ze waren heel gelukkig, want ze hadden iets heel kostbaars – vrijheid.

Volgens het onderricht van de Boeddha is de meest wezenlijke voorwaarde tot geluk vrijheid. Daar bedoelen we geen politieke vrijheid en dergelijke mee, maar het vrij zijn van de mentale gevolgen van angst, wanhoop, afgunst en misvattingen. Deze psychische toestanden worden door de Boeddha beschreven als vergif. Zolang deze giffen nog steeds in ons hart doorwerken, is geluk niet mogelijk.

Om vrij te kunnen zijn van woede is het nodig om te oefenen, of we nou christen, moslim, boeddhist, hindoe of jood zijn. We kunnen de Boeddha, Jezus, God of Mohammed niet vragen de woede voor ons uit ons hart weg te nemen. Er bestaan echter concrete aanwijzingen, hoe we begeerte, woede en verwarring in onszelf kunnen transformeren. Als we die instructies opvolgen en leren goed met ons lijden om te gaan zullen we anderen kunnen helpen hetzelfde te doen.

Ten goede veranderen

Stel je een gezin voor waarin vader en zoon boos op elkaar zijn. Zo boos dat ze ook niet meer in staat zijn met elkaar te communiceren. De vader lijdt heel hard onder die situatie en de zoon ook. Ze willen niet in hun woede blijven steken, maar weten evenmin hoe ze dit kunnen doorbreken.

Goed onderricht is het soort onderricht dat je direct kunt toepassen in je leven, zodat je je lijden kunt transformeren. Als je kwaad bent lijd je alsof je door het hellevuur wordt verbrand. En ook als je je echt wanhopig voelt of heel jaloers bent, dan ben je in de hel. Je doet er dan goed aan naar een vriend te gaan die ervaring heeft met de transformatie van zulke gevoelens, opdat die je kan leren hoe je die woede, die wanhoop in jezelf kunt transformeren. 

Op 27 april organiseer ik samen met Eveline van praktijk “Veerkracht” de workshop ‘E-moties is energie in beweging’ met de focus op “Krachtig boos zijn, een impuls voor een nieuwe start” dit event gaat door op de prachtige vakantie hoeve “De Berckelaer” te Sint-Gillis-Waas.
Er zijn nog 3 plaatsen vrij. Ben jij er bij?
Schrijf je dan in via deze link.